Archívum


Tovább a verseny honlapjára >>

 

Pályázati felhívás

                                                           Múzsák Hollywoodban

 

A budapesti Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye tizenhatodik alkalommal hirdeti meg levelező pályázatát általános és középiskolák 5–7., illetve 8–10. évfolyamos csoportjai, szakkörei számára. Csoportok és szakkörök jelentkezése esetén a csapat tagjainak azonos korosztályból kell kikerülniük (5–7., ill. 8–10.), létszámuk nem haladhatja meg a 15 főt.

Ebben az évben a pályázók azzal foglalkoznak, hogyan jelenik meg az ókori római kultúra a mozivásznon. Filmtörténeti klasszikusok és a legfrissebb hollywoodi produkciók alapján kísérelnek meg utánajárni annak, hogy milyen viszonyban van mindaz, amit a filmekben látunk, azzal, ami az ókorról ma tudható. Amikor filmes bakik, sztereotípiák, valótlanságok után kutatunk, a történeti hűség és az alkotói szabadság határait is keressük.

 A pályázati időszak végére a csapatoknak egy kb. 3–10 perces videóblog-bejegyzést (vlog) kell készíteniük, amelyben egy ókor tematikájú filmrészletet mutatnak be és elemeznek a pályázatban megismert szempontok alapján.

 Az októbertől márciusig tartó időtartam alatt a csapatok három feladatlap kitöltésére vállalkoznak, amelyek megoldására és feladására fordulónként körülbelül 4 hét áll a rendelkezésükre.

Az első feladatlapot a jelentkező csoportok 2017. október 20-tól tölthetik le honlapunkról. A feladatlapokat fordulónként javítjuk. Az utolsó feladatlap visszaküldésének határideje után több mint egy hónap áll rendelkezésre, hogy a pályaművet beküldjék a Múzeumba.

A pályamű beküldésének határideje: 2018. március 9.

 Az elkészítendő videóblog-bejegyzés hossza minimum 3 perc, legfeljebb 10 perc legyen. A videóblog műfaji sajátosságainak megfelelően bármilyen animációt, mozgóképet és hanganyagot tartalmazhat. A pályázó a pályázat benyújtásával egyidejűleg köteles nyilatkozatot benyújtani, miszerint teljes körű felelősséget vállal a pályamű és a benne szereplő művek jogtisztaságáért. 

 A pályaműveket korcsoportonként értékeljük. Minden jelentkező csapat csak egy pályaművet küldhet be.

A három feladatlap helyes kitöltéséért járó pontok száma megegyezik a pályaműre adható maximális pontszámmal. A pályaműveket 2018 márciusában értékeljük; az eredményről a résztvevőket áprilisban értesítjük.

A győzteseket a tanév végén egy napra vendégül látjuk Budapesten.

A Szépművészeti Múzeum a pályaműveket a szerzői jog rendelkezéseivel összhangban jogosult felhasználni.

A pályázatra 2017. október 13-ig lehet jelentkezni Kevély Flóránál a 06-1-469-7178-as fax-számon, a 06-1-469-7262 telefonszámon, a marathon@szepmuveszeti.hu e-mail címen, valamint levélben az alábbi címen: Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjtemény, 1146 Budapest Dózsa Gy. út 41. Kérjük, a borítékra írják rá: Múzsák Hollywoodban


A jelentkezési lap letölthető az oldal alján.
Nevezési díj nincs.

Kérdéseikre szívesen válaszolunk a fenti címeken és telefonszámon.

Az előző tanév pályázatának részletei megtekinthetők 
itt, az eredmények és a pályaművek fotói itt láthatók.


Tovább a verseny honlapjára >>

Letölthető dokumentumok

Bejelentkezés: