Archívum

'APOLLÓN JÓSDÁJA'
Pályázati felhívás

A budapesti Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye idén is meghirdeti levelező pályázatát általános iskolák és középiskolák 5-7., illetve 8-10. évfolyamos osztályai, csoportjai, szakkörei számára. Csoportok és szakkörök jelentkezése esetén a csapat tagjainak azonos korosztályból kell kikerülniük (5-7., ill. 8-10.), létszámuk nem haladhatja meg a 30 főt.

A pályázat célja, hogy a résztvevő gyerekeket játékos formában ismertesse meg a klasszikus görög templomépítészet és az istenek kultuszának fő törvényszerűségeivel. A csapatoknak a pályázati időszak végére egy görög templom homlokzati részének makettjét kell elkészíteniük és kidíszíteniük.

Az októbertől áprilisig tartó időtartam alatt a csapatok 4 feladatlap kitöltésére vállalkoznak. A megoldásra fordulónként legalább 3 hét áll a rendelkezésükre. Az első feladatlapot a jelentkező csoportok 2007. október 10-től tölthetik le honlapunkról. A kitöltött feladatlapok beküldési határidejét az adott feladatlapon mindig feltüntetjük. A pályázatban szereplő határidők minden esetben a postabélyegző dátumát jelentik. A feladatlapokat két példányban kell visszaküldeni. A feladatlapokat fordulónként javítjuk, az egyik példányt visszaküldjük, míg a másik példány szintén kijavítva a Szépművészeti Múzeumban marad. Az utolsó feladatlap visszaküldésének határideje után több mint egy hónap áll rendelkezésre a makett postára adásának határidejéig.
A pályamű beküldésének határideje: 2008. április 11.

Az elkészítendő homlokzati makett mérete legfeljebb 110x110x10 cm lehet. A makettnek arányaiban, színében, alapanyagának hatásában az ókori görög templomokat kell követnie, de ezen belül tetszőleges anyagból készíthető. A homlokzat díszítésénél (oromcsoportok, metopék, fríz) ókori és modern műalkotások közvetlen lemásolását nem fogadjuk el A pályaműveket korcsoportonként értékeljük. Az alapanyagok és a technika megválasztásánál kérjük, vegyék figyelembe, hogy a pályaművet sértetlenül kell eljuttatni a Szépművészeti Múzeumba.

Minden jelentkező csapat csak egy pályaművet küldhet. A feladatlapokat és a pályaműveket két, egymástól független zsűri bírálja el. A négy feladatlap helyes kitöltéséért járó pontok száma megegyezik a makettra adható maximális pontszámmal. A kijavított és visszaküldött feladatlapokon mindig feltüntetjük az elért pontszámot. A pályaművek értékelése 2008. május elején történik meg; az eredményről a résztvevőket értesítjük. A győzteseket a tanév végén egy napra vendégül látjuk a Szépművészeti Múzeumban.

A Szépművészeti Múzeum fenntartja magának a jogot a beküldött pályaművek határozatlan idejű és teljes körű felhasználására.

A pályázatra jelentkezni lehet 2007. október 6-ig a 06-1-469-7178-as faxszámon, a marathon@szepmuveszeti.hu e-mail címen, valamint levélben az alábbi címen: Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjtemény, 1146 Budapest Dózsa Gy. út 41. A borítékra kérjük, írják rá: 'Apollón jósdája'.

A pályázattal kapcsolatos további felvilágosítás a 06-1-469-7262 telefonszámon érhető el.
Nevezési díj nincs.
Kérdéseikre szívesen válaszolunk a fenti címek és telefonszámok bármelyikén.

A jelentkezési lap letölthető innen.

A marathóni mozaik
Achilleus pajzsa
Az ismeretlen Egyiptom
Pénelopé vászna
Átváltozások

Bejelentkezés: