Archívum

'Achilleus pajzsa'
Pályázati felhívás

A budapesti Szépművészeti Múzeum ismét meghirdeti levelező-pályázatát Budapesten kívüli általános iskolák és középiskolák 5-6., illetve 7-9. évfolyamos osztályai, csoportjai, szakkörei számára. Csoportok és szakkörök jelentkezése esetén a csoport tagjainak azonos korosztályból kell kikerülniük (5-6., illetve 7-9.), a maximális létszám pedig 30 fő.

A pályázat célja, hogy a résztvevő gyerekeket játékos formában vezesse be az antik kultúra világába. Az Ilias XVIII. énekében (477-608. sorok) olvasható annak a pajzsnak a leírása, amelyet Héphaistos készített Achilleus számára. A pályázóknak közös munkával ezt a pajzsot kell elkészíteniük a homérosi leírás alapján. A pajzs megtervezésében és elkészítésében a gyerekeket feladatlapok segítik.

A feladatlapokat a tanév során négy fordulóban postán vagy e-mailben küldjük ki, megoldásukra körülbelül négy-négy hét áll rendelkezésre. Az első feladatlapot október közepén postázzuk. A kiküldött lapokon mindig feltüntetjük a visszaküldés határidejét. (A pályázatban szereplő minden határidő a postabélyegző dátumát jelenti.) A feladatokat folyamatosan ellenőrizzük és kijavítva visszaküldjük. Az utolsó feladatlap visszaküldésének határideje után egy hónap idő áll rendelkezésre a pajzs postára adásának határidejéig.

A pajzs átmérője legalább 80 cm legyen. Tetszőleges technikával készíthető el, például papírlapra színes festéssel, rézlemezre domborítással vagy bekarcolással, papírmaséból stb. Elegendő a pajzs készítésének elkezdésekor eldönteni, hogy melyik technikával fognak dolgozni. A beküldött pajzsokat korcsoportonként és kategóriánként (technika) külön értékeljük. Az alapanyagok és a technika megválasztásánál kérjük, vegyék figyelembe, hogy a pályaműnek sérülésmentesen kell eljutnia a Múzeumba.

A pajzs beküldésének határideje 2004. április 5.

A pályaműveket zsüri bírálja el. A zsüri tagjai: Andó Géza (az Antik Gyűjtemény munkatársa); Bartók Gertrúd (középiskolai tanár); Bárd Johanna (grafikus); Mihály Mária (a Szépművészeti Múzeum helyettes főigazgatója); Nagy Árpád Miklós (az Antik Gyűjtemény vezetője).

Ókori és modern műalkotások közvetlen lemásolását nem fogadjuk el. Minden jelentkező csapat csak egy pályaművet küldhet. Az összes feladatlap helyes kitöltéséért járó pontok száma megegyezik a pajzsra adható maximális pontszámmal. A kijavított és visszaküldött feladatlapokon mindig feltüntetjük az elért pontszámot. A pajzs értékelése 2004. május 20-ig történik meg; az eredményről valamennyi résztvevőt értesítjük. A győzteseket a tanév végén egy napra vendégül látja a Szépművészeti Múzeum.

A Szépművészeti Múzeum fenntartja magának a jogot a beküldött pályaművek teljes körű felhasználására.

Jelentkezni lehet a 06-1-469-7188-as vagy a 06-1-469-7189-es telefonszámon, a 06-1-469-7178-as fax-számon, a marathon@szepmuveszeti.hu Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen, és levélben az alábbi címen:

Szépművészeti Múzeum
Antik Gyűjtemény
Budapest
Dózsa Gy. út 41.
1146

A borítékra kérjük, írják rá: "Achilleus pajzsa".

Jelentkezési határidő: 2003. október 10.
Nevezési díj nincs.

Kérdéseikre szívesen válaszolunk a fenti címek és telefonszámok bármelyikén.

A határon túli magyar általános iskolák a határon túli magyar régiókban lévő Agora irodákban érdeklődhetnek.

A 2002/2003-as 'A marathóni mozaik' című levelező-pályázat rövid leírása és eredményei megtekinthetők az archívumban.

Eredményhirdetés

Letölthető dokumentumok

Bejelentkezés: