'A diadalív árnyéka'

Pályázati felhívás

levelező pályázat 5-7. és 8-10. osztályos tanulók számára a 2012/2013. tanévben

 

A budapesti Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye idén tizenegyedik alkalommal hirdeti meg levelező pályázatát általános és középiskolák 5-7., illetve 8-10. évfolyamos osztályai, csoportjai, szakkörei számára.
 
A levelező pályázat témája

A résztvevő diákokkal játékos formában ismertetjük meg Róma monumentális épületein keresztül a kora császárkor kultúráját. A csapatoknak egy napjainkban játszódó, különös történet keretében mutatjuk be a korszakot, amelynek szereplői a modern kori Rómában kalandozva fedezik fel az épületeket és a hozzájuk kapcsolódó történeteket.

A csapatoknak a pályázati időszak végére egy ókori művészet stílusjegyeihez igazodó római diadalív makettet kell elkészíteniük pályaműként.

A levelező pályázat ebben a tanévben a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló, „Határtalan antikvitás” c. projekt részét képezi, ezért a versenyt két kategóriában hirdetjük meg és bíráljuk el.

 
A pályázók köre

Általános- és középiskolák 5–7., illetve 8–10. évfolyamos osztályait, csoportjait, szakköreit várjuk az alábbiak szerint:

1. kategória
A szlovák-magyar együttműködés keretében Budapestről, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékből, valamint a szlovák oldalon Besztercebánya/Banská Bystrica, Kassa/Košice, Nagyszombat/Trnava, Nyitra/Nitra, Pozsony/Bratislava megyékből érkező jelentkezők.

2. kategória
Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyékből, valamint a határon túli magyar területekről (az 1. kategóriában megjelöltek kivételével) érkező jelentkezők.

Egy-egy csapat tagjainak azonos korosztályból kell kikerülniük (5–7., ill. 8–10.), létszámuk nem haladhatja meg a 30 főt.*

 
A levelező pályázat menete

A szeptembertől áprilisig tartó időtartam alatt a csapatok négy feladatlap megoldására és egy pályamű elkészítésére vállalkoznak. A korszakot feldolgozó változatos feladatokat tartalmazó feladatlap megoldására fordulónként kb. négy hét áll a rendelkezésükre. Az első feladatlap 2012. október 08-tól tölthető le a program honlapjáról (antik.szepmuveszeti.hu/eos). A beküldött feladatlapokat fordulónként javítjuk és küldjük vissza.

A negyedik feladatlap beküldésének határideje után több mint egy hónap áll rendelkezésre pályaművek elkészítésére és beküldésére a Szépművészeti Múzeumba. Az elkészítendő diadalív megtervezéséhez a feladatlapok kitöltése során megszerzett ismeretek nyújtanak segítséget.

 
A pályamű

Minden jelentkező csapat csak egy pályaművet küldhet. A pályaműként beadandó diadalív magassága legfeljebb 80 cm lehet, súlya nem haladhatja meg az 5 kg-ot. A diadalívnek arányaiban, színében és megjelenésében a feladatlapokból megismert művészethez, példákhoz kell igazodnia. Ókori és modern műalkotások közvetlen lemásolását nem fogadjuk el.

A pályamű beküldési határideje: 2013. április 12. péntek

 
Értékelés

A pályázatokat a kategóriákon belül korcsoportonként értékeljük. A feladatlapokat és a pályaműveket két, egymástól független zsűri bírálja el. A négy feladatlap helyes kitöltéséért járó pontok száma megegyezik a pályaműre adható maximális pontszámmal. A fordulóban elért pontszámot a javított és visszaküldött feladatlap tartalmazza. A pályaműveket 2013. májusában értékeljük, az elért eredményről a csapatokat még ugyanebben a hónapban értesítjük.

 
Díjazás

A kategóriákon belül a korcsoportonként első három helyezést elérő csapatot a tanév végén egy napra vendégül látjuk Budapesten a Szépművészeti Múzeumban.

 
Jelentkezés a levelező pályázatra

A pályázatra jelentkezni lehet Kevély Flóránál és Dembitz Gabriellánál 2012. október 5-ig a +36-1-4697262-es telefonszámon, a +36-1-4697178-as fax-számon, a marathon@szepmuveszeti.hu email címen, valamint levélben az alábbi címen: Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjtemény, 1146 Budapest Dózsa Gy. út 41. A borítékra kérjük, írják rá: ’A diadalív árnyéka’.

A jelentkezési lap letölthető az oldal aljáról.

Nevezési díj nincs.

 

A Szépművészeti Múzeum fenntartja magának a jogot a beküldött pályaművek határozatlan idejű és teljes körű felhasználására.

A pályázattal kapcsolatos további felvilágosítást kérhetnek a 06-1-469-7262 telefonszámon.* A kategóriák megkülönböztetése a tájékoztatást szolgálja. Az 1. kategória jelentkezőire jelen pályázat hatálya nem terjed ki, ők a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében meghirdetett, az Európai Unió által támogatott pályázatban vehetnek részt. Jelen pályázat nem minősül az együttműködési program hivatalos kommunikációjának.Köszönjük a Pályázatfigyelőnek
hirdoboz.pafi.hu

Letölthető jelentkezési lap

Bejelentkezés: