lyázati felhívás 
Ókori vizeken

A budapesti Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye huszadik alkalommal hirdeti meg levelező-pályázatát.

Kik nevezhetnek a versenyre?

Általános és középiskolák 5–8. évfolyamos diákjai. Egy csapat létszáma legfeljebb 15 fő lehet.

 

Mi a verseny témája?

Az idei verseny témája a hajózás: a pályázók egy-egy kiemelt történet révén, a hozzájuk kapcsolódó ókori ábrázolások és régészeti leletek segítségével ismerhetik meg az antik világ hajózáshoz kötődő mitikus kalandjait és történelmi eseményeit. Az ókori történetekben az adott kultúrák további jellemzői is feltárulnak a versenyzők előtt a technikai vívmányoktól kezdve a társadalmi viszonyokon át a vallás és a mítoszok világáig, illetve az ókori kultúrák egymáshoz való kapcsolatáig.

 

Milyen feladatokat kell teljesíteni?

1. Online fordulók: A Hyperión portál felületén közzétett bevezető fordulók szerepe az, hogy felkészítse a résztvevőket a kvízre és a pályamű elkészítésére. Az egyes fordulók témaköreinek megismerésére, illetve az azokkal kapcsolatos rövid feladatok megfejtésére és beküldésére a versenyzőknek fordulónként egy-egy hónap áll rendelkezésére.

 1. forduló, közzététel napja: 2020. október 1.
                   beküldési határidő: 2020. november 13.

2. forduló, közzététel napja: 2020. november 13.
                  beküldési határidő: 2020. december 11.

3. forduló, közzététel napja: 2020. december 11.
                  beküldési határidő:  2021. január 22.

4. forduló, közzététel napja: 2021. január 22.
                  beküldési határidő:  2021. február 19.


2. Online kvíz: 2021. március 5-én 15.00 órától
a résztvevők online kvízt töltenek ki az iskolában, amelynek kérdései a négy bevezető forduló során megszerezhető tudásra épülnek. A kvíz kitöltéséhez bármilyen segédanyag használható, de előnyben lesznek azok, akik már biztos ismeretekkel rendelkeznek az online fordulók témaköreiről.

A kvíz kitöltésére meghatározott idő áll rendelkezésre (a hozzáférési adatokat és a tájékoztatót a belépés módjáról közvetlenül a fordulót megelőzően kapják meg a csapatok). A kvíz napján csapatonként legalább egy stabil internetkapcsolattal rendelkező, böngészésre alkalmas számítógép szükséges, nagyobb létszámú csapat esetén a böngészést több gép rendelkezésre állása segítheti.

 

3. Pályamű elkészítése: Neaklés kincsesládája

A pályázat végére a csapatoknak egy kincsesládát kell összeállítaniuk, benne egy képzeletbeli hajó rakományával, valamint a hajónapló egy részletével. A csapatok a fordulók során fogják megszerezni a korszakra vonatkozó alapvető ismereteket, amelyek egyúttal a pályamű megtervezésében és elkészítésében is segítséget nyújtanak. A pályaműről az utolsó forduló után részletesebb tudnivalókat küldünk.

 

A pályamű beküldésének határideje: 2021. április 30.

 

Hogyan folyik az értékelés?

Minden jelentkező csapat egy pályaművet küldhet be.

Az egyes fordulók és az online kvíz helyes kitöltéséért járó pontok száma megegyezik a pályaműre adható maximális pontszámmal. A pályaműveket 2021 áprilisában független zsűri értékeli; az eredményről a résztvevőket májusban értesítjük.

 

Mit kapnak a győztesek?

A győzteseket a tanév végén egy napra vendégül látjuk a Szépművészeti Múzeumban, ahol egy különleges program során testközelből ismerhetik meg az ókor világát, majd saját maguk is elkészíthetnek egy általuk választott „antik” tárgyat.

 

Hogyan lehet jelentkezni?

A pályázatra 2020. október 9-ig on-line űrlap kitöltésével lehet jelentkezni.

Nevezési díj nincs.

 

Hova lehet kérdésekkel fordulni?

A pályázattal kapcsolatban minden információ elérhető a verseny honlapján. Kérdéseikre szívesen válaszolunk a 06-1/469-7261-es telefonszámon vagy a marathon@szepmuveszeti.hu e-mail címen.

Az előző tanévek pályázatainak részletei megtekinthetők az itt.

 

 

 


Bejelentkezés: