A budapesti Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye idén is meghirdeti levelező pályázatát általános iskolák és középiskolák 5-7., illetve 8-10. évfolyamos osztályai, csoportjai, szakkörei számára. Csoportok és szakkörök jelentkezése esetén a csapat tagjainak azonos korosztályból kell kikerülniük (5-7., ill. 8-10.), létszámuk nem haladhatja meg a 30 főt.

A pályázat célja, hogy a gyerekek megismerjék Pompeii, a 79-ben vulkánkitörés által eltemetett város egykori mindennapjait és kultúráját, s ezeken keresztül az ókori Italia világát. A gyerekek játékos feladatokon keresztül jutnak egyre közelebb Pompeiihez. A feladatlapok anyaga történelmi, régészeti és művészeti újdonságokkal szolgál a mai napig feltárás alatt lévő terület kultúrájáról.
A csapatoknak a pályázati időszak végére egy freskót kell elkészíteniük a pompeii művészet mintái nyomán.
Az októbertől áprilisig tartó időtartam alatt a csapatok 4 feladatlap kitöltésére vállalkoznak. A megoldásra fordulónként legalább 3 hét áll a rendelkezésükre. Az első feladatlapot a jelentkező csoportok 2009. október 10-től tölthetik le honlapunkról (www2.szepmuveszeti.hu). A kitöltött feladatlapok beküldési határidejét mindig feltüntetjük az adott feladatlapon. A pályázatban szereplő határidők minden esetben a postabélyegző dátumát jelentik.
A feladatlapokat két példányban kell visszaküldeni. A feladatlapokat fordulónként javítjuk. Az egyik példányt visszaküldjük, viszont a másik példány a Szépművészeti Múzeumban marad. Az utolsó feladatlap visszaküldésének határideje után több mint egy hónap áll rendelkezésre, hogy a pályaművet eljuttassák a Szépművészeti Múzeumba.

A pályamű beküldésének határideje: 2010. április 12.

Az elkészítendő freskó mérete legfeljebb 50x50 cm lehet, vastagsága 5-10 cm közé kell, hogy essen, súlya nem haladhatja meg az 5 kg-ot. A freskónak arányaiban, színében és alapanyagában a feladatlapokból megismert pompeii művészethez kell igazodnia.
Ókori és modern műalkotások közvetlen lemásolását nem fogadjuk el. A pályaműveket korcsoportonként értékeljük. Az alapanyagok és a technika megválasztásánál kérjük, vegyék figyelembe, hogy a pályaművet sértetlenül kell eljuttatni a Szépművészeti Múzeumba.
Minden jelentkező csapat csak egy pályaművet küldhet.

A feladatlapokat és a pályaműveket két, egymástól független zsűri bírálja el. A négy feladatlap helyes kitöltéséért járó pontok száma megegyezik a freskóra adható maximális pontszámmal. A kijavított és visszaküldött feladatlapokon mindig feltüntetjük az elért pontszámot.
A pályaművek értékelése 2010. május elején történik meg; az eredményről a résztvevőket értesítjük.
A győzteseket a tanév végén egy napra vendégül látjuk a Szépművészeti Múzeumban.
A Szépművészeti Múzeum fenntartja magának a jogot a beküldött pályaművek határozatlan idejű és teljes körű felhasználására.

A pályázatra jelentkezni lehet Kevély Flóránál és Böhler Nóránál 2009. október 09-ig a 06-1-469-7178-as fax-számon, a marathon@szepmuveszeti.hu Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen, valamint levélben az alábbi címen: Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjtemény, 1146 Budapest Dózsa Gy. út 41. A borítékra kérjük, írják rá: 'Pompeii - Az eltemetett város'.

A pályázattal kapcsolatos további felvilágosítást kérhetnek a 06-1-469-7262 telefonszámon .
Nevezési díj nincs.
Kérdéseikre szívesen válaszolunk a fenti címek és telefonszámok bármelyikén.

A jelentkezési lap letölthető innen.

Letölthető dokumentumok

Bejelentkezés: