Archívum

'PÉNELOPÉ VÁSZNA'
Eredményhirdetés


A Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye negyedik alkalommal hirdette meg levelező pályázatát az Éós program keretén belül. A 2005/2006-ös tanév 'Pénelopé vászna' pályázatának alkotói ismét azt a célt tűzték maguk elé, hogy a résztvevő gyerekekkel játékos formában ismertessék meg az archaikus görög világ kultúráját, idén a hangsúlyt az ókori Görögország ruhatípusaira, öltözködési szokásaira helyezve.

A pályázatra általános és középiskolák 5-6. és 7-9. évfolyamos csapatai jelentkezhettek.

Az októbertől áprilisig tartó verseny során a csapatoknak Odüsszeusz vagy Pénelopé elképzelt öltözékét kellett elkészíteniük. A ruha megtervezésében és elkészítésében a gyerekeket a négy fordulóban kiküldött feladatlapok segítették.

A jelentkezők száma ismét messze felülmúlta várakozásainkat: közel 100 csoporttal több jelentkezőnk volt az elmúlt évhez képest. A csapatok között ismét sok visszatérőt köszönthettünk, számos osztály már negyedszer vett részt pályázatunkon! A 372 csapatból 250 mind a négy feladatlapot kitöltötte, 184 pedig a ruhát is elkészítette, azaz közel 2500 diák teljesítette a pályázat valamennyi feladatát! A csapatok idén is kiváló eredménnyel oldották meg a feladatlapokat, kétharmaduk 80% fölötti eredményt ért el; a beküldött pályaművek pedig egyértelműen jelzik, hogy a pályázat végére a gyerekek sikeresen eligazodtak az ókori görög öltözékek és kiegészítők világában. Nagy örömünkre szolgált, hogy az idei pályázatra is több határontúli csapat nevezett, sőt közülük hárman valamelyik kategóriában helyezettek is lettek.

A feladatlapokat és az öltözéket két, egymástól független zsűri bírálta el, tagjaik egymástól függetlenül pontoztak (a zsűri tagjai: Bárd Johanna grafikus-művész, Birkás Éva múzeumpedagógus, Gerendás Jánosné pedagógus, Gyetvai Éva pedagógus, Kevély Flóra egyiptológus, Nagy Árpád Miklós, az Antik Gyűjtemény vezetője, Parlagi Gáspár egyiptológus-hallgató és Pogány Dalma, az Antik Gyűjtemény munkatársa). A pályázat végeredményét a feladatokra és az öltözékre kapott pontszám összege határozta meg.

A két korcsoport (5-6. és 7-9. évfolyam) összetett versenyében az első három helyezett csapatát a Szépművészeti Múzeum egy napra vendégül látta.

A feladatlapok versenyének győztesei:

5-6. osztály:


1. megosztva:

  • Ada, Cseh Károly Általános Iskola, 5. osztály (tanárok: Solymosi Éva, Pesznyák Erika, Vrábel Rozália)
  • Nagyrábé, Móricz Zsigmond Általános Iskola, 6. osztály (tanár: Tóth Judit)
  • Siófok, Vak Bottyán János Általános Iskola, Gimnázium, 6.a, 6.b és 6.c osztályok "Orsógombok" csapata (tanárok: Hrivnák Pálné, Cser Lajosné, Pálné Cserjés Györgyi)

2. Magyaratád, Magyaratádi Általános Iskola, 6. osztály (tanárok: Váli Csilla, Mester Anita)
3. megosztva:

  • Fábiánsebestyén, Fábiánsebestyéni ÁMK és Könyvtár, Általános Iskola, 6. osztály "Zeusz követei" csapata (tanár: Molnárné Gál Antónia, Miszlainé Őze Katalin)
  • Mogyoród, Szent László Általános Iskola és Pedagógiai Szakszolgálat, 6. osztály (tanár: Marjai Zsuzsanna)


7-9. osztály:

1. megosztva:

  • Ada, Cseh Károly Általános Iskola, 7-8. osztály (tanárok: Solymosi Éva, Pesznyák Erika, Vrábel Rozália)
  • Fábiánsebestyén, Fábiánsebestyéni ÁMK és Könyvtár, Általános Iskola, 7. osztály "Apollón és kísérői" csapata (tanár: Molnárné Gál Antónia)

2. Sopron, Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, 7.bg/1. osztály "Pentagon" csapata
(tanár:Sztrókay Adél)
3. megosztva:

  • Siófok, Vak Bottyán János Általános Iskola, Gimnázium, 7b, 7.c és 8.c osztályok "Szövőszéknehezék" csapata (tanár: Hrivnák Pálné)
  • Szeged, Tabán Általános Iskola és Alapfokú Művészoktatási Intézmény, 7.c (tanárok: Tamás Gyuláné, Flachné Vidéki Katalin)A nyertes pályaművek:

5-6. osztály:


1. Balmazújváros, Kalmár Zoltán Általános Iskola, 6.c (tanár: Tar Erzsébet)
2. Budapest, Lázár Vilmos Általános Iskola, 6. osztály "Ithaka" csapata (tanár: Holczapfel Zsuzsanna)
3. Eger, Felsővárosi Általános Iskola, 6.a osztályának szakköre (tanár: Dr. Kristonné Tóth Ilona,
Garainé Betes Erzsébet, Pogány Krisztina)

7-9. osztály:

1. Felsőszeli, Széchenyi István Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, 7-9. osztály történelem szakköre (tanárok: Puskás Margit és László Ildikó)
2. Hódmezővásárhely, Bethlen Gábor Református Gimnázium, 7.osztály grafika szakköre (tanár:Pető Zsuzsanna)
3. Várpalota, Thuri György Gimnázium és Szakközépiskola, 9.a (tanár: Zöld Adrienn)

További pályaművek
Pályázati kiírás

Képgaléria


Bejelentkezés: