'Az ismeretlen Egyiptom'
Pályázati felhívás

A budapesti Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye ismét meghirdeti levelező pályázatát általános iskolák és középiskolák 5-6., illetve 7-9. évfolyamos osztályai, csoportjai, szakkörei számára. Csoportok és szakkörök jelentkezése esetén a csapat tagjainak azonos korosztályból kell kikerülniük (5-6., illetve 7-9.), a maximális létszám pedig 30 fő. Az eddigi levelező-pályázatainkkal szemben idén budapesti iskolák jelentkezését is várjuk.

A pályázat célja, hogy a résztvevő gyerekek játékos formában ismerkedjenek meg a fáraók kora utáni Egyiptom világával. A pályázati időszak végére a gyerekeknek egy egyiptomi templom falát díszítő domborművet kell elkészíteniük egy utazó leírása alapján. A csapatok feladatlapok kitöltésével fogják megszerezni a korszakra vonatkozó alapvető ismereteket, ezek egyben a dombormű megtervezésében és elkészítésében is segítséget nyújtanak. A dombormű leírása részletekben, "folytatásos regényként" szintén az egyes feladatlapokban lesz olvasható.

A feladatlapokat a tanév során négy fordulóban postán küldjük ki, megoldásukra körülbelül négy-négy hét áll rendelkezésre. Az első feladatlapot október közepén postázzuk. A kiküldött lapokon mindig feltüntetjük a visszaküldés határidejét. (A pályázatban szereplő határidők a postabélyegző dátumát jelentik.) A feladatokat folyamatosan ellenőrizzük és kijavítva visszaküldjük. Az utolsó feladatlap visszaküldésének határideje után több, mint egy hónap áll rendelkezésre a dombormű postára adásának határidejéig.

Az elkészítendő dombormű mérete A2-es és A0-s méret között szabadon választható. Tetszőleges alapanyagból elkészíthető; magas és lapos domborművet egyaránt elfogadunk, kétdimenziós alkotásokat (például rajz, festmény stb.) azonban nem. A beküldött pályaműveket korcsoportonként külön értékeljük. Az alapanyagok és a technika megválasztásánál kérjük, vegyék figyelembe, hogy a pályaműnek sérülésmentesen kell eljutnia a Múzeumba.

A dombormű beküldésének határideje 2005. április 4.

Ókori és modern műalkotások közvetlen lemásolását nem fogadjuk el. Minden jelentkező csapat csak egy pályaművet küldhet. A feladatlapokat és a pályaműveket két, egymástól független zsűri bírálja el. Az összes feladatlap helyes kitöltéséért járó pontok száma megegyezik a domborműre adható maximális pontszámmal. A kijavított és visszaküldött feladatlapokon mindig feltüntetjük az elért pontszámot. A dombormű értékelése 2005. áprilisában történik meg; az eredményről valamennyi résztvevőt értesítjük. A győzteseket egy napra vendégül látja a Szépművészeti Múzeum.

A Szépművészeti Múzeum fenntartja magának a jogot a beküldött pályaművek teljes körű felhasználására.

Jelentkezni lehet a 06-1-469-7188-as vagy a 06-1-469-7189-es telefonszámon, a 06-1-469-7178-as fax-számon, a marathon@szepmuveszeti.hu Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen, és levélben az alábbi címen:

Szépművészeti Múzeum
Antik Gyűjtemény
Budapest
Dózsa Gy. út 41.
1146

A borítékra kérjük, írják rá: "Az ismeretlen Egyiptom"

Jelentkezési határidő: 2004. október 6.
Nevezési díj nincs.

Kérdéseikre szívesen válaszolunk a fenti címek és telefonszámok bármelyikén.

A határon túli magyar általános iskolák a határon túli magyar régiókban lévő Agora irodákban érdeklődhetnek.

A 2002/2003-as 'A marathóni mozaik' és a 2003/2004-es 'Achilleus pajzsa' című levelező-pályázatok rövid leírása és eredményei megtekinthetők az archívumban.

Eredményhirdetés

Letölthető dokumentumok

Bejelentkezés: