060

Megint jőnek, kopogtatnak…

Minden év áprilisában különös tárgyak sokasága árasztja el a Szépművészeti Múzeumot. Az ország különböző tájairól és a határon túlról érkező csomagok olykor görög ruhákat, máskor freskókat, amuletteket vagy éppen római diadalív maketteket rejtenek – minden évben mást.

DSC05857m
Bírálatra váró pályaművek

Így történt ez idén is: az elmúlt három hétben rengeteg küldemény érkezett a múzeumba, késő római mozaikképek gondosan becsomagolt mai változataival. Az áradat persze nem ért minket váratlanul, nemcsak azért, mert az elmúlt 13 évben hozzászokhattunk a jelenséghez, hanem mert a csomagok éppen a mi hívószavunkra – és legnagyobb örömünkre – érkeznek hozzánk.

Az Antik Gyűjtemény minden októberben levelező pályázatot hirdet 10–16 éves iskolások számára. A verseny során az ókori világ egy-egy szeletét ismertetjük meg a résztvevő csoportokkal és mindig törekszünk arra, hogy az ismereteket ne szárazon, pusztán a feladatokon keresztül adjuk át, hanem egy izgalmas kerettörténetbe ágyazzuk a tudnivalókat.

A levelező pályázat honlapja

Idén a Római Birodalom utolsó évszázadaival foglalkoztunk: a négy forduló során szó volt a birodalom bukásának okairól, a birodalmat körülvevő és azt megtámadó népekről, a korszak császárairól. A feladatokat videókkal, játékokkal, fényképekkel egészítettük ki, a történet keretéül pedig egy romantikus kaland szolgált.

Borjúra támadó tigris a római Iunius Bassus-bazilikából (© Jean-Pol Grandmont)

A feladatlapokban bemutattuk a korszakra jellemző mozaiktechnikát, az opus sectilét is, amelynek mesterei különböző méretű és alakú mozaikszemekkel dolgoztak. A pályázat végén a diákok maguk is megpróbálkoztak egy ilyen alkotás elkészítésével – amint a csomagok száma mutatja, nagyon lelkesen! Több mint száz pályaművet küldtek be, római és korai keresztény témában egyaránt.

legjobb helyezést elért csapatokat egy napra vendégül látjuk a Magyar Nemzeti Galériában. Már alig várjuk, hogy megismerkedjünk velük!


Szólj hozzá!